IBAN

Posted on

Het IBAN. Een goed idee. Een International Bank Account Number. Je kon al langer  naar het buitenland bellen (sinds de jaren 60), mailen (sinds de jaren 90), maar gelukkig staan de banken ook niet stil, dus kunnen we nu ook internationaal geld overmaken.

Een minder goed idee is helaas het verplichte gebruik van IBAN voor binnenlands betalingsverkeer. Vooral ook omdat er nogal wat extra typewerk bijgekomen is. Giro 1234567 wordt IBAN NL20INGB0001234567. Nogal onleesbaar, ook door al die nullen, zeker als je bij de RABO zit: NLxxRABO000xxx.

Volstrekt onzinnig ook om de consument mee op te zadelen, omdat er binnen Nederland een 1 op 1 relatie is tussen Giro/banknummer en IBAN. Een eenvoudige taak voor de computer dus. Die kan dat ook, op allerlei vertaalsites. Maar niet automatisch bij de bank, want dat mag niet. Tenzij het een goed doel betreft. Dat dan weer wel. Giro NL08INGB0000000555 blijft namelijk zo moeilijk hangen.

Leave a Reply